Inloggen
Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders
preview
Nieuwsbrief 4 2018 - 2019
Belangrijke data

Dinsdag 2 oktober 2018: van 9 - 10 uur: info-bijeenkomst voor nieuwe ouders.

Woensdag 3 oktober 2018: algemene ouderavond.

Woensdag 3 oktober 2018: start kinderboekenweek met thema: "Kom erbij".

Vrijdag 5 oktober 2018: dag van de leraar.

Donderdag 11 oktober 2018: afsluiting thema kinderboekenweek met een vossenjacht.

Vrijdag 12 oktober 2018: nieuwsbrief nummer 5 komt uit.

Vrijdag 12 oktober 2018 vanaf 12.30 uur t/m zondag 21 oktober 2018: herfstvakantie.

Maandag 22 oktober 2018: studiedag voor het team, alle leerlingen zijn vrij.

 

Nieuws algemeen

Kinderboekenweek:

Woensdag start de Kinderboekenweek met het thema "Kom erbij!". Als spetterende afsluiting wordt er een vossenjacht gehouden. Lezen is essentieel en zou een feestje voor ieder kind moeten zijn. Kijk eens op de site http://www.bibliotheekrivierenland.nl voor leuke ideeën.

We doen als school ook mee aan de actie van Bruna om te sparen voor leesboeken voor onze eigen schoolbibliotheek. Hoe werkt dit dan? Lever bij de leerkracht kassabonnen in van kinderboeken die zijn gekocht bij de Bruna tijdens de Kinderboekenweek (3 t/m 14 oktober) Inleveren kan tot 1 november. Als school kunnen we dan voor 20% van het totaalbedrag boeken uitzoeken voor school!

 

Speelmateriaal middenbouw:

De middenbouw is op zoek naar buitenspeelmateriaal dat gebruikt kan worden op het plein. Ligt er thuis nog degelijk buitenspelmateriaal dat niet meer gebruikt wordt.... lever het in bij een leerkracht van groep 3-4-5. 

 

Inline image

Schoenmaatjes:

 

Nieuwe coördinator Schoenmaatjes:

Vanaf dit schooljaar ben ik, Anna Bleijenberg – Bruggeman, de nieuwe coördinator Schoenmaatjes. Mijn dochter Lise zit bij juf Wendy in groep 1/2W en vond het vorig jaar erg leuk om iets te kunnen betekenen voor een ander kind. Mochten er nog vragen zijn, dan ben ik te bereiken via Schoudercom.

 

Actie Schoenmaatjes:

Ook dit jaar doet onze school mee met de actie Schoenmaatjes van Edukans. Met deze actie willen we de kinderen laten ervaren dat ze concreet iets kunnen doen voor leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden. Door een schoenendoos te versieren en te vullen met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed maken ze een onvergetelijk cadeau voor een ander kind. De schoenendozen gaan via Edukans naar kinderen op scholen, in weeshuizen, vluchtelingenkampen en opvangcentra voor straatkinderen.

 

Folder:

Alle kinderen krijgen binnenkort in de klas een folder uitgedeeld waarin vermeld staat hoe de actie precies werkt en wat er wel en niet in de doos mag. Helaas worden er dit jaar geen schoenendozen verstrekt door Edukans, bewaar daarom alvast een schoenendoos om te gebruiken. Dozen voor laarzen zijn te groot en kunnen helaas niet worden opgestuurd. Het is leuk als de schoenendoos wordt versierd, een leuke activiteit voor de herfstvakantie! Kinderen mogen ook speelgoed van henzelf schenken mits het heel en schoon is.

Om de dozen op de juiste plaats te krijgen worden kosten gemaakt. Hiervoor wordt een bijdrage gevraagd. In de folder staat vermeld hoe dit kan worden gedaan. Voor de goede orde; deze bijdrage is niet verplicht!

 

Inleveren:

Na de herfstvakantie kan de doos ingeleverd worden bij “de ronde muur” bij de ingang van de Aakstraat. Dit kan tot en met vrijdag 9 november. Laten we ervoor zorgen dat we met z’n allen de gang vullen met zoveel mogelijk versierde dozen!

 

Meer informatie en filmpjes zijn te vinden via https://www.edukans.nl/programma/schoenmaatjes 

  

Uitleg over inroostering studiedagen:

We krijgen vragen over de inroostering van studiedagen dit schooljaar. We leggen graag uit hoe dit werkt.

 

We kennen korte en lange schooljaren, dit heeft te maken met de zomervakantiespreiding. Daarnaast zijn er jaarlijks een aantal feestdagen. Ieder schooljaar wordt berekend hoeveel lesdagen er zijn en hoeveel onderwijstijd deze dagen totaal hebben. Een maandag, dinsdag en donderdag heeft 5,5 uur onderwijstijd en een woensdag en vrijdag 4 uur. De verplichte onderwijstijd omvat 940 lesuren per jaar, daarbovenop rekenen we met 10 calamiteiten-uren. Totaal gaan de leerlingen van de Franciscusschool 950 uur per jaar naar school. 

 

Dit schooljaar komt de berekening uit op 970,5 lesuren, dat zijn dus 20,5 lesuren teveel. Deze uren worden als studiedagen ingeroosterd. Dit schooljaar dus op: maandag 22 oktober (5,5 uur), donderdag 6 december (5,5 uur), dinsdag 5 februari (5,5 uur) en vrijdag 21 juni (4 uur).

Dit zijn dus altijd lesdagen die vrij geroosterd worden omdat woensdag- of vrijdagmiddag schoolvrije middagen zijn.
Studiedagen op woensdag- of vrijdagmiddag worden ingeroosterd voor het team als er in een schooljaar (te)weinig studiedagen ingeroosterd kunnen worden vanwege bovenstaande berekening en het team ook behoefte heeft aan gezamenlijke studiemomenten.

 

Hopelijk is met bovenstaande uitleg duidelijk waarom studiedagen op schooldagen vallen en studiemomenten op woensdag-of vrijdagmiddag géén invloed hebben op het verlagen van de onderwijstijd.

 

Avondprogramma en onderwijstijd:

Het inroosteren van een avondprogramma heeft ook gevolgen voor de inroostering tijdens specifieke activiteiten. Op onze school is het gebruikelijk om bij de Kerstviering en met Carnaval voor een deel van de leerlingen extra lange schooldagen te plannen met een ochtend-, middag- en avondprogramma. Door de toegenomen werkdruk en het toepassen van de geldende regelgeving zal dit gevolgen hebben op onze school. We laten de invulling van de Kerstviering voor alle groepen en het Carnavalsfeest van de bovenbouw afhangen van de (ouder)werkgroep die de organisatie op zich neemt. Als er ook dit schooljaar gekozen wordt voor een avondprogramma dan zijn de kinderen 's middags vrij. Zodra de betreffende werkgroepen hier duidelijkheid over geven zullen we dit terugkoppelen aan de ouders.

 

Opbrengst Jantje Beton:

De opbrengst van deze actie is ruim €1300,- Hierdoor heeft de school een mooie bijdrage van €650,- om de schoolpleinen groener en schaduwrijker te maken. Bedankt allemaal!

 

Nieuws van de ouderraad

Vorige week heeft u een verzoek ontvangen van de ouderraad voor de ouderbijdrage van het schooljaar 2018-2019. 

Helaas hebben we verzuimd om te vermelden dat er bij de transactie een eenmalige bijdrage komt van € 0,35, dit zijn de kosten voor de ideal overschrijving. 

Onze excuses voor het ongemak. 

 

 

Overig nieuws

Kinderuniversiteit:

Elk schooljaar organiseert de Kinderuniversiteit van Tilburg University een aantal colleges voor ALLE kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool. Deze gratis kindercolleges op de campus van Tilburg University laten kinderen kennis maken met wetenschap. De hoogleraren zijn inspirerende docenten die alles over het collegeonderwerp af weten.

Het eerste college van schooljaar 2018-2019 staat gepland op woensdagmiddag 31 oktober (15.00-16.00u). Professor (milieu-economie en klimaatdeskundige) Reyer Gerlagh neemt de kinderen mee naar zijn onderzoeksgebied dat momenteel volop in de belangstelling staat. De titel van het college is: ‘Lekker warm?’. Op woensdagochtend 14 november (10.00-11.00u) is er een college speciaal voor Plusklassen. 

Meer informatie over de Kinderuniversiteit en aanmelden voor een kindercollege: www.tilburguniversity.edu/kinderuniversiteit

 

 

Quote van de week

Inline image